Gebruik tips over Bestek

Wat is roestvrijstaal?
Roestvrijstaal is in wezen een legering van ijzer en chroom die meer dan 11% chroom bevat.
Natuurlijke ijzerertsen worden verwerkt tot ruwijzer in hoogovens. Door de koolstof uit het ruwijzer te halen, ontstaat staal. Dit staal is de basis voor het produceren van bestek. Omdat staal sterk door o.a. zuurstof wordt aangetast, waardoor het roest en overgaat in bruin poeder, dient het gelegeerd te worden met andere (duurdere) metalen die de kwaliteit van het bestek verbeteren. Voor zo’n legering van staal met bijv. chroom, nikkel of molybdeen bestaat de kwaliteitsaanduiding ‘Edelstaal’. Goed staal is essentieel voor een kwalitatief goed bestek. Voor enkel het maken van een mes doorloopt het staal wel 10 verschillende handelingen voordat het daadwerkelijk een mes wordt. Voor bestek wordt met name twee soorten edelstaal gebruikt, te weten: chroomstaal en chroomnikkelstaal.

Bestek van chroomstaal (18/0)
Dit staal bevat tussen 10 en 18% chroom en kan gehard zijn. Dit is het type staal dat vooral gebruikt wordt voor de vervaardiging van messen. Om messen van goede kwaliteit te verkrijgen, moet het lemmet namelijk gehard zijn. Zo kan een efficiënt en duurzaam snijvermogen gegarandeerd worden, zonder het porselein te beschadigen. Het chroom verbetert de weerstand van het bestek tegen corrosie zodanig dat het vele malen beter tegen aantastende stoffen bestand is. Er zijn echter omstandigheden die toch corrosievorming op het bestek met zich mee brengen, te weten:
• water met een hoog chloride gehalte tezamen met opgelost keukenzout in etensresten.
• directe en/of indirecte inwerking van etensresten voordat er wordt afgewassen.
• onder- of overdosering van reinigings- en naglansmiddelen in vaatwerkspoelmachine.
• te hoge temperaturen bij het machinale afwassen, dit is veelal een probleem in combinatie met de overige punten.
• de belangrijkste reden: het op het gevoel doseren (vaak te veel) van reinigingsmiddelen tijdens het voorweken!

Door de toevoeging van chroom aan het staal krijgt het bestek een hoge mate van roestbestendigheid. Overige eigenschappen van chroomstaal zijn:

  • Hard
  • Taai
  • Wel magnetisch
  • Matige corrosieweerstand
  • Beperkte vlekvrijheid.
  • Na reiniging bestek droog wrijven met een zachte doek
  • Vaatwasmachinebestendig
     

Bestek van chroomnikkelstaal (18/10)
Door het toevoegen van nikkel aan het chroomstaal ontstaat chroomnikkelstaal. Dit staal bevat tussen 18 en 20% chroom en tussen 8 en 10% nikkel. Naar gelang het percentage chroomstaal en nikkel in de legering spreken we van chroomnikkelstaal 18/8, 18/10 of 12/12. De meest voorkomende legering bij bestek is 18% chroom en 10% nikkel, ook wel roestvast staal 18/10 genoemd. Door de duurzaamheid van chroom (corrosie bestendig) en de helderheid van nikkel ontstaat een product van hoge kwaliteit. Het toevoegen van zachtere nikkel aan het staal maakt het bestek beter te polijsten. Hoe gladder het oppervlak van het bestek is gepolijst, hoe minder de kans op het hechten van etensresten, reinigingsmiddelen etc. Bestek uit chroomnikkelstaal 18/8 of 18/10 is dan ook bij uitstek geschikt voor gebruik in de professionele sector. Het wordt gebruikt bij de fabricage van superieure bestekken in roestvrij staal.

Bestek in chroomnikkelstaal is overwegend, door het materiaalverschil, 15% duurder dan bestek van chroomstaal. Daar over het algemeen een chroomnikkelstalen bestek ook beter is afgewerkt, kan het verschil groter zijn.

Behalve de volledige roestbestendigheid zijn de overige kenmerken van chroomnikkelstaal:

  • Hard
  • Taai
  • Niet magnetisch
  • Volledige corrosieweerstand
  • Maximaal vlekvrij
  • Na reiniging bestek droog wrijven met een zachte doek
  • Vaatwasmachinebestendig

Onderhoudstips voor bestekken
Met de komst van de vaatwasmachine en meer agressieve reinigingsmiddelen is het nodig gebleken u enkele tips te geven zodat u zolang mogelijk plezier hebt van uw bestekken.

Oorzaken van vlekvorming

  • Onvoldoende reinigen of drogen.
  • Een te hoge dosering afwas- naglansmiddel.
  • Producten langdurig ongereinigd laten liggen waardoor zuren en zouten kunnen inwerken op het materiaal.
  • Contact tussen diverse staalsoorten zoals chroom met chroomnikkel.

Ter voorkoming van vlekvorming/corrosie adviseren wij u daarom de volgende aanwijzingen in acht te nemen:

  • Na gebruik het bestek direct afspoelen (niet inweken of in water laten staan!)
  • Wrijf vochtige bestekdelen goed na met een droge doek.
  • Afwasmiddelen doseren conform de instructies van de fabrikant. Een extra vuile vaat behoeft geen extra reinigingsmiddel.
  • Volg de instructies voor het onderhoud van uw vaatwasser nauwkeurig.
  • In verband met mogelijke "contact-corrosie" (veroorzaakt door aanraking van verschillende metaalsoorten) raden wij u aan de messen niet in dezelfde bestekmand als de vorken en/of lepels te plaatsen.
  • Plaats het mes lemmet, de lepelbakken en de tanden van de vork altijd naar boven zodat spoelwater beter kan aflopen en het bestek beter gereinigd wordt.

Verwijder het bestek direct na het drogen uit de vaatwasser.